Het jaarboek verleden&heden 2021, nummer 23 heeft weer het licht mogen zien, en verkrijgbaar vanaf maandag 29 november 2021.

Weer een prachtexemplaar met zo'n dikke 150 pagina’s en boeiende verhalen, zoals over de Duivensport in Vaals, Vijlen en Lemiers, door Arthur Cransveld; 110 jaar Akkerhof 1911 - 2021 toen en nu, door Familie Kremer; Het pand Maastrichterlaan 15 met de oudste winkel van Vaals, door Victor Voncken; Schwimm-Mutti uit Vaals. Een onvermoeide zwem gouvernante, door Arthur Cransveld; Bedevaartplaatsen in de omgeving van Vaals, door Herbert Kuijpers; Jeluklieje joegend an d’r Jaas, door Jan Francotte; Studentenvereniging St. Michaël 1937-1986. Een bevlogen studententijd, door Bert Graaf; Vols in de jolde voftsiejer joare!, door Dieter Piatkiewitz en alles voorzien van een keur aan historische foto‘s.

U kunnen dit prachtige werk kopen voor de prijs van € 18,00. De verkooppunten zijn: Grenswinkel Vaals, Maastrichterlaan 15. Read Shop Vaals, Maastrichterlaan 45. Kapsalon John Kohnen, Jos Francotteweg 5 Vaals. Verkoop tevens op woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 Óp Sankt Tolbert, Bloemendalstraat 11a. Bestellen kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij verzending per post komen de verzendkosten voor rekening van de koper.

Expositie 75 jaar Bevrijding Vaals 

De expositie werd georganiseerd in samenwerking met heemkundekring “Noabere va Viele” Vijlen en heemkundekring “de Auw Kapel” Lemiers. De gehuchten en kernen in de omgeving waren reeds enige tijd bevrijd: Wolfhaag en Raren op 13 september, Harles, Holset en Vijlen op 14 september, Lemiers en Mamelis werden op 17 september bevrijd, Vaals echter moest wachten. De razendsnelle opmars in de richting van Zuid-Limburg had tot gevolg dat de aanvoer van dringend noodzakelijk materiaal, munitie en brandstof te kort schoot. Ook de verwachte heftige tegenstand bij de Westwall, die om Aken lag, zorgde voor vertraging. De voorbereidingen voor de slag om Arnhem, Market Garden, zorgden eveneens voor een verschuiving van de prioriteiten. Een benauwde tijd brak aan voor de bewoners van de kern Vaals. Gewapende patrouilles van Amerikaanse en Duitse troepen voerden schermutselingen uit in de straten van Vaals. Aan de hand van unieke militaire berichten die de situatie in Vaals en de directe omgeving beschrijven, fotomateriaal, verhalen van inwoners, meldingen van de brandweer, etc. wordt een indringend beeld geschetst van de weken dat Vaals niemandsland was. Verder werden er in verschillende vitrines interessante tentoonstellingsstukken uitgestald.

 

Er zijn nog exemplaren van Verleden & Heden nummers  2, 4, 5, 6, 7, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 20 verkrijgbaar bij het secretariaat of op woensdag tussen 10.00 en 12.00 Óp Sankt Tolbert.

Themanummer 3, Vijlenerbos,                     prijs € 12,50
Themanummer 4, Het zingende Zuiden,       prijs € 17,00
Nog verkrijgbaar via het secretariaat,

© 2022 Heemkundekring Sankt-Tolbert Vaals